FRT vill se bättre utbildningar för att säkra framtidens energieffektiva fastigheter

Ett av FRT mål är att verka för att Sverige ska erbjuda fler och bättre utbildningsvägar till vår bransch. Idag finns i princip bara två utbildningar som är starkt associerade med styr & regler, fastighetsautomation, inomhusklimat och energieffektivisering i fastigheter. Det vill vi på FRT ändra på så snart det går!

De två utbildningarna som ofta talas om är en gymnasial utbildningen inom automationsteknik som färre och färre gymnasier idag erbjuder samt den akademiska utbildningen Energiingenjör. 

– Det svåra med vår bransch är att den är så bred och spänner över många fält. Det räcker exempelvis inte med att vara ett ess på att programmera PLC om du inte förstår helheten eller att du är elektriker men har liten kunskap i automationslösningar på fältet, säger Robert Rennel, erfaren ledare inom styr & reglerbranschen och medlem i FRT. 

Ett behov som FRT vill lyfta fram är just mixen av teknisk installation och en djup förståelse för helheten. Att jobba med energieffektivisering i fastigheter handlar om processkunskap lika mycket som praktiskt kunnande. 

– Idag saknas utbildningsalternativ både på djupet och bredden, säger Robert Rennel, och detta i en bransch som skriker efter arbetskraft! Det som ofta sker idag är att många av våra medlemsföretag genomför egna internutbildningar som tar vid där vi idag saknar utbildningsalternativ.

Ett annan utmaning som FRT ser är att intresset och kännedomen för branschen är för liten. Få nyexaminerade studenter vet ens om att det finns något som heter fastighetsautomation och ännu färre vad det innebär. 

– Att jobba i vår bransch är ju superintressant och utmanande. Du får jobba med senaste tekniken, hitta lösningar och tänka helhet. Dessutom får du en möjlighet att jobba med att energioptimera och minska de klimatpåverkande utsläppen från fastigheter, säger Robert Rennel.

Vill du och ditt bolag bli medlem i FRT och vara med och verka för att fler och bättre utbildningar ska erbjudas inom fastighetsautomation? Ansök om medlemskap.